Kujáni Tanya
gyümölcsfeldolgozás, növényvédelmi szaktanácsadás
 

Kujáni Tanya

A tanya területe 15 hektár. Kajszi, meggy és szőlőültetvények fogadják az ide látogatókat. A pihenést az udvar, a nyitott szín, horgásztó, parkerdő és a focipálya méretű gyep szolgálja.

A Homokhátság buckái között megbúvó nap sárga tanya várja a fáradt vándorokat már évtizedek óta a Kecskemétet és Lajosmizsét összekötő só hordó út mentén.

Balról a Talfája csatornában csordogáló víz, jobbról pedig akácos erdő határolta a régi kúriát. Az épület a helyi kis tanyák központja volt, azaz a „Major”. Sok fáradt utazó tölthetett itt el 1-1 estét, hisz istállók és szállóhelyiségek vették körül a fő épületet.

A XX. században az 5-ös főút megépülésével funkcióját vesztette a só hordó út, így a kúria is átalakult. 1999 óta a Kujáni Tanya gazdálkodás, szórakozás és pihenés célját szolgálja.

Stílusa és elrendezése megegyezik a homokhátság világára jellemző jegyekkel: U alakú udvar főépülettel és melléképületekkel. A jellegzetes eperfákkal, a külön álló még ma is működő kemencés házzal. Nyugalmat sugárzó környezettel, gazdag madárvilággal és a homokhátságra jellemző növényvilággal. Őshonos kétéltűekkel (kéktorkú gyíkok, békák, homoki siklók) és ősgyepével.

A Talfáji csatorna mellett a Kecskemétre jellemzően kajszibarackos és akácerdő ölén egy homokdűne tetejére épült. Egyedi mikroklímája tette lehetővé azt, hogy a homokbuckákat alaktó szelet felhasználva hajdan itt szélmalom működjön. Malomkövek tanúskodnak a régmúlt emlékeiről.

Termékeink nagy részét külföldön értékesítjük. Az itthon maradó friss meggyből, sárgabarackból, szilvából házias ízű dzsem, befőtt és ivólé, a szőlőből (kékfrankos és cserszegi muskotályos) pedig tartósítószer és cukor hozzáadása nélküli (alkoholmentes) must készül. Minden termékünk a gazdaság keretein belül termelt, minimális növényvédő szeres kezelésben részesült gyümölcsökből készül.

Külön termékcsaládot képvisel az almachips, melyhez az alapanyag szintén integrált gazdaságokból származó édes sárga és piros héjú almák. A szárítás során nem használunk fel sem mesterséges színezőanyagot, tartósítószert, sem cukrot.

„Szedd magad akció”: betakarítás idején csoportokat, családokat várunk egy jóízű közös gyümölcsszedésre. A finom gyümölcs mellett az egész heti munka után kikapcsolódásra és aktív pihenésre is számíthatnak a hozzánk látogatók.

Meggy betakarítás: június közepétől július elejéig

Sárgabarack: Július hónap

Szőlő: szeptember elejétől október elejéig

Vendégfogadás előzetes egyeztetés alapján!

Konferenciák, meetingek, baráti találkozók színhelye: A varázslatosan nyugalom, csend tavaszi, nyári napokon kiváló színteret biztosít összejövetelekre, megbeszélésekre, baráti sütögetésekre. A félig nyitott szín konferenciák megtartására, bemutatókra alkalmas természetes környezetben. /Tekintse meg a bemutatókon és a növényvédelmi konferenciákon készült képeket az albumban !/

Termékeink: feldolgozott termékeinkből helyben is lehet vásárolni valamint megrendelhetőek.

Fő elvünk, hogy kizárólag alacsony növényvédő szer terhelésű gyümölcsöket használunk fel, hisz az egészség megőrzése az első és legfontosabb dolog. Minőségi termékeket pedig csak nagyanyáink receptjei alapján lehet előállítani, amihez csak a termés legjavát használjuk fel.

Termékek :

Sárgabaracklekvár

Fahéjas baracklekvár

Alma-sárgabarack lekvár

Eper-sárgabarack lekvár

Meggy dzsem

Szilvalekvár

Alma chips (cukor- és tartósítószer-, színezékmentes)

Must (cukor- és tartósítószer-, színezékmentes)

Bemutatkozik a Kujáni Szaktanácsadó és Termelő Kft.

A Kujáni Kft-t 2003-ban alapítottuk abból a célból, hogy a mezőgazdasági termelőket segítsük az agrár-környezetgazdálkodási pályázatok útvesztőiben eligazodni, milyen növényvédő szert használjanak, mennyit, a növényvédelmi előrejelzést elvégezni, talajminta vizsgálat alapján megadni a tápanyag gazdálkodási szaktanácsot, stb.

Tagjai:

Kujáni Lászlóné

Növényvédelmi szakmérnök

Kórtani szakspecialista

Kujáni László

Növényvédelmi szakmérnök

Talajerőgazdálkodási szakmérnök

2004-ben vásároltunk 5 db METOS típusú automata agrometeorológiai állomást, melyeket a szőlős, almás vidéken: Szabadszállás, Izsák, Jakabszállás, Tabdi térségében helyeztünk el. A mért eredmények alapján adjuk a kórtani szaktanácsot, szex feromon csapdák fogása és megfigyelés alapján a kártevők elleni védekezést javasoljuk felhasználandó növényvédő szerre lebontva.

2006-ban tovább növekedtünk. Újabb előrejelző állomásokat telepítettünk Jánoshalma, Kiskunhalas, Helvécia körzetében.

2006-tól a svájci székhelyű Syngenta, a világ vezető agrárvállalata megbízásából 8 db iMetos készüléket üzemeltetünk Dánszentmiklóson, Cegléden, Ceglédbercelin, Nagykőrösön, Ráckevén, Monorierdőn, Vámosmikolán.

Partnereink a hegyközségek és az új típusú tész-ek, valamint a közösségekhez nem csatlakozott termelők az adott körzetben (Izsák, Orgovány, Helvécia, Szentkirály, Tabdi, Páhi, Kecskemét, Jánoshalma stb.). Mintegy 500 szőlő termelővel vagyunk szerződéses viszonyban cca 5000 ha területen. A 200 gyümölcs termelőnek mintegy 1000 ha területre adjuk a szaktanácsot, ezen kívül Ásotthalom, Rúzsa, Kiszsombor, Csólyospálos, Alsónémedi, Bugyi, Ócsa, Lajosmizse, Kiskunfélegyháza, Városföld, Katonatelep szamóca, zöldség, gabona termelői fordulnak hozzánk segítségért.

2005. májusára sikerült elérni, hogy korlátlan számban igény szerint a termelőket sms-ben és e-mailben értesítsük a növényvédelmi előrejelzésről.

Több termelőnél helyszíni szemlét is tartunk, és napi szinten segítjük a növényvédelmi és tápanyag utánpótlási tevékenységét.

A Kujáni Szaktanácsadó és Termelő Kft. szolgáltatásai

A Kujáni Szaktanácsadó és Termelő Kft-t 2003-ban alapítottuk abból a célból, hogy a mezőgazdasági termelőknek segítséget nyújthassunk a napjainkra oly változékonnyá váló és egyre inkább határok közé szorított termelésben. A mezőgazdaságot ma már nem lehet csak hobbi szinten művelni, komoly munkával, szaktudással és fejlesztésekkel lehet csak a piacon maradni. A versenyképes termelőnek be kell tartani az Európai Unió által előírt szabályokat, igyekeznie kell eligazodni a Nemzeti Vidékfejlesztési Programokban.

Többek között szükséges figyelemmel kísérni az agrár-környezetgazdálkodási pályázatokat mely jelentős támogatást nyújt a termelők részére. A támogatás viszont feltételezi és elvárja , hogy a termelő az előírásoknak megfelelő minőségi áruval jelenjen meg a piacon.

Aki termel az nem ér rá minden rendeletet áttanulmányozni és minden feltételnek megfelelő képesítést beszerezni.

Látván a termelők problémáit, alapítottuk vállalkozásunkat.

Szaktudásunkkal és több éves tapasztalatunkkal a szakmában igyekszünk minél teljesebb szolgáltatást nyújtani ügyfeleinknek az eredményesség érdekében. Fő profilunk a növényvédelem, és a tápanyag-gazdálkodás, mely ma már megköveteli a napra kész szaktudást.

- növényvédelmi előrejelzés

- teljes körű növényvédelmi technológiák kidolgozása zöldség-, gyümölcs-, szántóföldi, dísznövény kultúrákban

- talajerő- gazdálkodási és tápanyag-utánpótlási terv készítése

- a helyes gazdálkodási gyakorlat alapján vetésforgó összeállítása

- a helyes gazdálkodási gyakorlat alapján gazdálkodási napló kitöltése

- csoportos szaktanácsadás (esti, délutáni előadások) – Az elvárások ismertetés

- OKJ-s mezőgazdasági tanfolyamok szervezése és lebonyolítása előadások tartása akkreditál

Intézmények az Agrárkamara és a Növényvédelmi Kamara közreműködésével.

2004-ben vásároltunk 5 db METOSŽ típusú automata agrometeorológiai állomást, melyeket a szőlős, almás vidéken: Szabadszállás, Izsák, Jakabszállás, Tabdi Kecskemét térségében helyeztünk el. A készülékek csapadék, hőmérséklet, páratartalom, levélnedvesség mérése és napsütéses órák számáról gyűjt adatokat. A szoftver segítségével 3-4 nappal korábban már tudunk a fertőzésveszélyről, ami lehetővé teszi az optimális időben történő védekezést.

Emellett szex-feromon- és szín, varsás és egyéb csapdákkal is rendelkezünk, melyekkel pontosan megfigyelhető a kártevők rajzásának ideje és intenzitása. A kapott adatok alapján felhívásokat készítünk a védekezés optimális idejére.

Ebben az évben kezdtük meg a növényvédelmi szolgáltatásunkat is. A Szakmai indokoltságnak megfelelően a termelők sms-t vagy e-mailt kapnak az aktuális fertőzés- és kártevőveszélyről,és a védekezés szükségességéről. Valamint személyre szabottan a támogatott programban való részvételek megfelelően ajánlást kapnak a felhasználható növényvédő szerekről.

A partner szövetkezetek és az e-mailt fogadó gazdák hosszabban kifejtve értesülhetnek az adott infekciós helyzetről és a fenológiának, aktuális időjárási feltételeknek megfelelő tápanyag utánpótlásról.

A műszereink segítségével bármely növénybetegségekre előrejelzési felhívást tudunk készíteni szinte az egész Duna-Tisza közére.

Foglalkozunk személyre szabott egyéni tanácsadással is, igénynek megfelelően helyszíni szemlével, eseti tanácsadással.

Készítünk növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási terveket, talajvizsgálatok kiértékelését.

Vállalunk a minőségbiztosításhoz szükséges szakmai felkészítést és felügyeletet.