Venyige Tanya
gyümölcstermesztés, szálláshely, vendégasztal
 

Venyige Tanya - Köszöntő

A Kiskunság szívében, Orgoványon, a puszta közepén található a Venyige tanya. Tradicionális alföldi tanya a szó hagyományos értelmében, hiszen mezőgazdasággal foglalkozunk. A tanyához 25 ha terület tartozik melyen szőlő, gyümölcs ültetvények és szántóföld van. A termékek egy részét feldolgozzuk (bor, pálinka, lekvár) a többit értékesítjük. A tanyaépületek eredeti stílusukban felújítottak a mai kor igényeihez kialakított belső térrel. Az udvar, amely édesapám remekműve, valódi őspark, kellemes kikapcsolódást nyújt a pihenni és a csendre vágyóknak.

A tanyát jelenleg a család 4. generációja működteti. Célunk az így kialakult hagyományok megőrzése és továbbadása.

A háziakról:

Ökoturizmus szakon végeztem a Veszprémi Egyetemen. Tanyánkon 7 éve foglalkozom vendégfogadással. Háziasszonyként szívügyem a régi dolgokat megőrizni és azokat kicsit új köntösbe csomagolva másoknak is megmutatni. Kenyeret dagasztok kézzel fateknőben, kemencében sütök és sparhelten főzök, ha kell traktort vezetek és bort fejtek a pincében. 3 kicsi gyermeket nevelek és könyvelőként is dolgozom.

A házigazda, Mátyás, aki elsősorban a gazdálkodás tudora, de a bort is Ő kóstoltatja majd veled a pincében.

Segítőnk a komplett tanyai munkálatokban nővérem, aki civilben német nyelvtanár és Kecskeméti Református Gimnázium Igazgatóhelyettese.

Gazdálkodás:

Tanyánkon valóság a ” …szóló szőlő, csengő barack, mosolygó alma”! Ami ezen a vidéken megterem gyümölcs az nálunk van, így a hozzánk látogató vendég június közepétől október közepéig mindig talál éppen valami érő gyümölcsöt. Vendégeinknek szabad kijárás van a gyümölcsösbe, hiszen az udvar folytatásában van. Természetesen veteményes kert is van, ahol megtermeljük a konyhára szükséges alapvető termékeket, mint a sárgarépát, paprikát, paradicsomot, hagymát, salátát, cukkínit, tököt stb.

Néhány szó a gazdaságról:

A művelési feladatokat Mátyás végzi, az idény munkákra vannak kisegítőink is. 9,5 ha ültetvény van ( 2ha meggy, 2,5 ha bio bodza, 3 ha szőlő, 1 ha szilva, 1 ha körte, 1 ha vegyes barack, alma, körte) 10 ha szántó ahol takarmány növényt termelünk ( árpa, rozs, tritikale, here) a fennmaradó terület legelő, rét. Ez egy olyan birtok ahol a tavasz beálltától a tél eljöveteléig mindig van mivel foglalatoskodni.

Jövőbeni tervünk a bio gazdálkodásra áttérni, mind a belső igényünk, a nemzetközi tendenciák és a vendégeink szempontjából is ez a jövő. Bárki, aki kedvet, lendületet érez itt tartózkodása során, bármilyen munkában részt vehet.

Vendégasztal:

A vendég igénye szerint bármit elkészítünk, de kizárólag kemencében sütünk és sparhelten főzünk.

Specialitásunk a kenyérlángos, melyet kenyértésztából készítünk, tepsibe nyújtjuk, forró kemencében ropogósra sütjük fokhagymás tejföllel és házi bodza lekvárral kínáljuk.

A házi parasztkenyerünk kihagyhatatlan kedvence az étkezéseknek.

A kemencében sütünk malacot, kacsát, csirkét, libát, túrós palacsintát, keltkalácsot stb. Ha bármi felkeltette az érdeklődésed, kérd az ajánlatunkat.

Rendezvények:

- Családi nap iskolásoknak, óvodásoknak

- Családi rendezvények (születésnap, névnap, keresztelő, ballagás)

- Osztálytalálkozó

- Csapatépítő tréningek

- Tejfakasztó buli

- Legénybúcsú

- Baráti hosszúhétvégék

Mit is lehet itt csinálni?

Szeretnél kenyeret dagasztani, fát hasogatni, kemencében tüzelni, gyümölcsöt szedni, Traktort vezetni, kocsikázni a közelben elterülő Kiskunsági Nemzeti Parkban, bor vagy pálinka kóstolón részt venni vagy csak élvezni a napsütést egy gyönyörű tanya udvaron, akkor nálunk a helyed.

Ha hosszabb időre tervezed az itt tartózkodásodat, érdemes a környéket is felfedezni. Csillagtúrákkal a Kiskunság értékeit bejárhatod néhány nap alatt.

Ízelítőül néhány lehetőség:

- Ópusztaszer

- Kiskunhalas (Csipke múzeum)

- Kiskunmajsa (Jonathermal Fürdő)

- Kalocsa, Hajós (Érsekség, Lösz pincék)

- Soltvadkert (Szervánszky cukrászda, Büdös tó)

- Kiskőrös (Petőfi ház, Termál fürdő)

- Izsák (Pálinka múzeum, Kolon tavi madárvárta)

- Kecskemét (Cifra palota, Városháza, Múzeumok, Csúszdapark)