Rimóczi László
grillázskészítő
 

Mi a grillázs és mi a jó grillázs receptje? Hogyan lettem grillázskészítő? Engedjék meg, hogy röviden bemutassam a csemege elkészítésével kapcsolatos történetemet.

Lajosmizsén születtem 1977-ben. Kisebb-nagyobb megszakítással szülővárosomban élek és dolgozom. Tanult foglalkozásom szakács, melyet intenzíven gyakorlok a Gerébi Kúria Hotel és Lovasudvarban Lajosmizsén.

Hobbi szinten kezdtem érdeklődni az égetett cukortorta készítése iránt, melyben tanárom és nagy segítségem volt Kasza Péterné Kati néni, melyet köszönök neki, hogy az eltűnőben lévő művészeti alkotásokat életben tartsuk.

Későbbiekben autodidakta módon fejlesztettem magam, hogy az elképzeléseim formába önstem. Az idegen szavak szótára szerint a jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból vékonyra kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárított édesség. A receptkönyv szerint így lássunk neki: vegyünk fél kg cukrot és olvasszuk meg. Amikor méz sűrűségű, egyneművé olvad, tegyünk bele negyed kg olajos magot. Ha nem spóroljuk ki a magvakat, nagyon finom, a vajtól egy kicsit keményebb masszát kapunk, amit ezután lehet formázni. Nem is gondolnánk, mekkora múltra tekint vissza e csemege. A 10. században orvosságként kezdte útját. A népi gyógyászat szerint köhögés ellen kiváló. Nagyobb mennyiségben serkenti az emésztést. Mátyás királyunk a nápolyi Beatrixszel 1476-ban Budán kötött házasságakor, a lakomán a 7. fogás pörkölt cukorból készült kert volt.

Cukorból készült fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal kedveskedtek az ifjú párnak. A fáma nem szól róla, így nem tudjuk, vajon hány darabra tört a királyi pár tortája. A dióval illetve mandulával készült édesség leírása Magyarországon 1795 után megjelent szakácskönyvben szerepel először kriliás néven. Valamint ismeretes volt még Török papirosként is.

A grillázs elnevezése még a szakirodalomban pörkölt torta vagy égetett cukor torta. Az utóbbi elnevezés ellen jogosan tiltakoznak a készítők, hiszen a cukrot csak megolvasztani és melegen tartani kell, nem pedig megégetni.

Mára már szenvedélyemmé vállt és minden szabadidőmet kitölti az új formák megálmodása és elkészítése. Sikerült megszervezni életem első önálló kiállítását, melyet a lajosmizsei Napok keretén belül rendezhettem meg. Rendszeres kiállítója vagyok az országban megrendezésre kerülő esküvő kiállításoknak és egyéb grillázsos rendezvényeknek. Még nagyobb kihívás volt számomra, hogy a dió hazájában Milotán részt vehettem a diófesztiválon és bemutathattam alkotásaimat. Sikerült beírni a nevem a Guinness-könyvbe a 2700 db-os csupa szív mézeskalács házzal, melynek elkészítésénél részt vettem.

2010-ben Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság Elnökének készítettem ajándékot, melyet Elnök az alábbi linken található levélellel köszönt meg. Megtiszteltetés volt számomra, hogy Elnök Úrnak és kedves családjának örömöt okozhattam.