Hortig Rezső és Bertók Zsuzsa
házi tehén- és kecskesajt készítése
 

Ezt a gazdaságot megálmodtuk magunknak. Ahogy történt:

A Párom építőipari vállalkozóként dolgozott Budapesten. Sok tárgyalás, szervezés, beszerzés nyugtalanította éjjel-nappal. Aztán jött a „nem tudom kifizetni” időszak. Ilyenkor mindig azt mondta:” - Elmegyek inkább vidékre disznót tartani!” Nem nagyon hittem neki, s talán reméltem is, hogy nem gondolja komolyan. Én még nem álltam erre készen.

Én ruhaipari-szakoktatóként már régóta nem találtam a helyem a szakmámban. Hiszen a szakmai képzés ma nem annyira fontos hazánkban. Így a párom segítője lettem.

Éltünk, dolgoztunk és közben jöttek az élelmiszerbotrányok. Amit csak lehetett megtettük, hogy elkerüljük a szennyezett élelmiszereket. Házilag sütöttük a kenyeret, nem vettünk „csak melegíteni kell” ételeket, hanem otthon főztünk, próbáltunk tanyasi alapanyagokat beszerezni.

Innen már álom nélkül is egyenes az út a saját tanyára. De jött az álom! 2008 januárjának egyik hajnalán felriadtam. Azt álmodtam, hogy van egy tanyánk Lajosmizsén, ahol kecskéket tartunk, sajtot készítünk. Láttam a házakat, állatokat, magunkat.

Úgy éreztem – már ébren - , hogy ezt szeretném csinálni, így szeretnék élni. A Páromnak is nagyon tetszett az álom-ötlet.

Eljött a tájékozódás-ismeretszerzés-tanyakeresés időszaka. És mintha az égiek is segítettek volna.

Megtaláltuk azt az embert,(Kiss Ferenc Kőrösladány) akitől megtanulhattuk a sajtkészítés alapjait, de sokkal többet kaptunk tőle.

kecskék

Megtaláltuk a tanyát, amit megálmodtam, s 2008 szeptemberében már költöztünk is. Megtaláltuk a teheneket, kecskéket és egyéb – tanyára való – állatainkat.

Megtaláltuk Lajosmizsén az új barátokat-segítőket.

Megépítettük, kialakítottuk az állatok lakhelyét, a fejőállást, a sajtkonyhát. És elkezdtünk dolgozni.

Jó étvágyat kívánunk, egészségünkre!

Sajtok

Sajtjainkat tehén-, és kecsketejből készítjük.

Minden termékünket saját állataink nyers tejéből, adalékanyagok nélkül, hagyományos paraszti módszerrel készítjük.

Mindkét állatfaj tejéből készítünk:

- nyerstejet

- lágy-,gomolya-,félkemény-,keménysajtot

- natúr-,ízesített sajtokat

- orda sajtot

- vajat

Ízesítők,amiket használunk: kakukkfű, fokhagyma, lilahagyma, chili, gomba, dió, tökmag, napraforgómag, zöld-, és tarkabors stb.

Specialitásaink:

- Faszénporban megforgatott lágysajt

- Vörösborban érlelt sajt

- Kalocsai paprikaolajban érlelt gomolya

Tervezzük a parenyica és egyéb füstölt sajtok, joghurt és kefír készítését.

Az alább felsorolt termékeket tehéntejből készítjük.

Nyers tej:

A frissen fejt tejet a háznál,vagy a piacon palackozzuk.

Pasztőrözött tej:

A teljes tejet magas hőmérsékleten kezeljük.

Lágysajt:

Francia recept alapján készítjük. A sajt fehér,tömör. Szeletelhető és kenhető is. Ízesíteni is szoktuk, leginkább a felületét. Faszénporban,őrölt dióban,őrölt tarkaborsban,zöldfűszerben stb.

Gomolya:

Állománya lágy, víztartalma viszonylag nagy, érési ideje rövid, 8-10 nap. Íze kellemes,kérge krémsárga és szikkadt, belseje tömör, fehér színű. Natur és ízesitett kivitelben kapható.

Félkeménysajt:

Egyenletesen, egész tömegében érik, vágható állományú. A sajttészta zárt,a kéreg száraz. Natúr és ízesített kivitelben kapható.

Keménysajt:

A sajtok állománya kemény. Érlelési ideje hosszú,2-12 hónap,a sajt tömegétől függően. Natúr és vörösborban érlelve készítjük.

Orda:

A sajt gyártása után visszamaradó savó felmelegítésekor keletkező,túróhoz hasonló tejtermék. Kiváló tápértékű,teljesen emészthető. Natúr és ízesített kivitelben készítjük.

Vaj:

A vajat tejszínből készítjük,kézzel mossuk. A vajat mindig sötét,hűvös helyen,jól záródó edényben tároljuk. Natúr és ízesített kivitelben kapható.