Somodi Tanya
tanyasi turizmus, vendéglátás
 

A nádtetõvel fedett régi présházból kialakított parasztházban lévõ éttermünkben megtalálhatja a klasszikus magyar receptúrákkal elkészített ételeket, de ezek között a különleges nemzeti ételspecialitásokat is.

Az idillikus kis zöld szigeten minden korosztályt elbûvöl a Puszta varázslatos szépsége. Az újraéledõ Kondor tó és a Puszta homokbuckáinak csodálatos látványa életre szóló éléményt nyújt minden vendégünk számára. A Somodi Tanya idillikus környezetével, nyugalmas csendjével teljes komfort párosul.

Itt megtalálható az alföld nyugalmas szigete, a teljes kikapcsolódás, ahol hagyományos családias vendégszeretet övezi az idelátogatókat.

Somodi Tanya története

A tanyavilág születése

Az Európában egyedülálló településszerkezet a történelmi fejlôdésünk egyenes következménye. A XVI. században a török dúlások miatt megváltozott Magyarország településhálózata, s ez földrajzi helyzeténél fogva elsôsorban az Alföldet érintette. Az addig sem túlságosan sûrûn lakott rónaság népessége megritkult, a kicsiny falvakat fölégették, a török elôl az emberek a védelmet ígérô nagyobb falvakba menekültek.

A török megszállás alatt elnéptelenedett a táj, pusztává lett az Alföld. Ugyanakkor kialakultak a nagy kiterjedésû, viszonylag sok embert magukba fogadó parasztvárosok, nagy kiterjedésû falvak. Buda 1686-os felszabadítását követôen aztán megindult az Alföld újrabenépesítése. A mezôvárosokból kirajzottak az emberek. Hogy a messze esô, elhagyatott földeket mûvelés alá tudják fogni, tanyát építettek. Kezdetben csupán nyári szállásként húzták föl a falakat, késôbb, a gazdálkodási forma megváltozásával, a tanyák lakói végleg kiköltöztek a városokból. A tanyák építése különösen akkor kapott lendületet, amikor a rideg állattartást felváltotta a szántó-vetô gazdálkodás, a növénytermesztés. A végsô lökést a homoki szôlôtelepítés térhódítása adta. A XVIII. századra már virágzó tanyák színesítették a végeláthatatlan magyar Alföldet. A tanyákhoz rövidesen sajátos világ is társult. Megjelentek a félelmetes hírû betyárok, a szomjat és éhséget oltó csárdák. A legnagyobb tanyaközpont Szeged körül alakult ki, de jelentôs lakott külterület keletkezett Kecskemét, Cegléd, Debrecen, Hódmezôvásárhely, Szabadka, Nagykikinda körül is.

A Somodi Tanya nevét az egykori tujadonostól, a Somodi családtól kapta.

BARANGOLÁS

Egy hosszabb tartózkodás esetén érdemes felkeresni a környék látnivalóit.

A pusztai református templomot ami a tanyától nem messze található, vagy Kerekegyházán a Katolikus templomot.

Természetesen a „Hirös város Kecskemét” látnivalóit is ajánljuk. Autóval 25 percre elérhető tőlünk. Gyönyörű felújított főterén hangulatos, nyüzsgős élet tárul elénk. Európa legmodernebb uszoda és élményfürdője, a Cifra Palota állandó kiállításai, Harangjátékok hallgatása, Népi Iparművészeti Múzeum megtekintése, szép emlékekkel gazdagíthatja az ide látogató vendéget.

www.kecskemet.hu

Még ajánlatként megemlítendő a kalocsai paprikamúzeum. www.kalocsa.hu

Nemzeti –Történelmi Emlékpark Ópusztaszer www.opusztaszer.hu

A többi környékről is szívesen adunk felvilágosítást. pl. Kerékpártúrák, Gyógy fürdők.

Lovas hagyományok Magyarországon

Magyarország katonai, gazdasági erejét több mint ezer éven át döntõ mértékben a keménységérõl, kitartásáról messze földön híres lovaknak köszönhette. A honfoglalás után vált a mai lovaknál kisebb, durva fejû, rövidebb nyakú, edzett, szikár magyar lófajta évszázadokon keresztül egyeduralkodóvá. Csak ez a ló tudott a szilaj tartási viszonyokhoz alkalmazkodni. A történelem során az õsi fajta jelentõsen átalakult. A hortobágyi nóniusz alapítója Nonius Senior angIo-normann ló volt, 1885-ben került az országba. Az utána következo évtizedekben külseje tetszetõsébbé alakítása érdekében több külföldi ménnel fedeztetve is megtartotta szilárd, szívós jellegét és mutatós magyar lófajtává alakult.

A látványos lovasbemutatók sora 1820-ban kezdõdött, amikor Ferenc császár ünneplésére lovas- versenyt rendeztek, s azt 24 kecskeméti pásztor nyerte meg. A csikósok saját szórakozásukra és ügyességük felmérésére különféle játékokat találtak ki. Az anyósverésnél, a lovas székfoglalónál, a köcsögverésnél jó ritmus- és távolságérzékre, szemmértékre, gyorsaságra s persze bátorságra volt szükség. Szép pünkösdi hagyomány a kendõtépés, amikor az elõzõévi pünkösdi királytól vágtázás közben kellett a kendõt az ügyesebbnek ellopnia. A gyõztes király jutalma: egy évig ingyen ehetett, ihatott a csárdában. A csikósok karikás ostorukkal is bámulatosan bántak. A betyárok valaha az ostorcsattogtatással szoktatták lovaikat a fegyverropogáshoz. A pandúrok elõl menekülve lovaikat ülni, feküdni is megtanították. Talán a legszebb és legnehezebb a pusztaötös hajtása. A pusztai csikósok valósították meg eloször Ludwig Koch osztrák festõ képét látva e nyaktörõ "mutatványt". Ma a hortobágyi, a kiskunsági és bugaci tanyákon színvonalas lovasprogramok keretében kaphatunk ízelítõt a hajdani csikóséletbõl.

Néhány szó lovainkról

A félvér fajta kitenyésztése a múlt század közepére nyúlik vissza. Az eredeti tenyészcél az angol telivérhez közel álló, de annál tömegesebb, nyugodtabb, könnyû, kitartó katonai hátaslovak tenyésztése volt. Ez a szilárd szervezetû, szép küllemû, elegáns megjelenésû és kiváló használati tulajdonságú lófajta napjainkban egyre keresettebb. A kisbéri-félvér lovak a lovassport valamennyi ágában eredményesen használhatók, de emellett a hobbilótartók körében is kedveltek.

Istállónkban jelenleg 12 magyar félvér, 2 csacsi és 6 db Shetland Póni áll vendégeink rendelkezésére túralovagláshoz, kocsikázáshoz és a tanulni vágyók részére. Az üdülõvendégek kikapcsolódását szolgálja a magyar félvér és telivér sportállományunk, hintóink, fogataink. Kezdõ- és haladó lovasok oktatása, tereplovaglás, pusztai kocsikázás, télen lovasszánkózás. Fentieken kívül, lovasbemutatók szervezését is vállaljuk.

GASZTRONÓMIA

Ételeink között megtalálhatók a régi magyaros ételek, az elmaradhatatlan Alföldi gulyás leves csipetkével, vagy a kemencében sült libacombok, rétesek, kalácsok.

Aki pedig grillezni szeretne annak is tudunk gasztronómiai élményt biztosítani az akácfák alatt, faszénparázson sült ételeket, húsokat. (grill partik szervezését is vállaljuk )

Az étlapunkat megtekintve biztosan talál kedvére valót. Szeretettel várjuk kedves vendégeinket a Kiskunsági Nemzeti Park közepén található lovas panziónkban.

1999-ben megkaptuk a Gasztronómia legmagasabb kitüntetését a Védnöki Táblát!