Hírek

Hatalmas sikert aratott a XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a Hírös Héten

2015.09.10. csütörtök
 

[code]Az idei évben a korábbi évekhez képest a leglátogatottabb térségi kiállítást bonyolította le az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület.  A Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás 18. alkalommal került megrendezésre augusztus 13-tól 20-ig. A Kossuth teret teljesen betöltő rendezvényre idén is nagy számmal érkeztek látogatók, a Kiállítás idén is üde színfoltja volt a 81. Hírös Hét Fesztiválnak.
A fesztivált Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és az Egyesület elnöke, a kiállítást Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke nyitotta meg augusztus 13-án. A nagyszabású térségi seregszemlén az Egyesület tagtelepülései közül 19 község, nagyközség, és város mutatta be a kecskeméti térség értékeit. Több mint 80 kiállító terményeit, 40 kézműves munkásságát és 20 kulturális csoport tevékenységét ismerhették meg a Kossuth térre látogatók.     [/code]

 

  

 
 
 
 
 
 
 

A térségi települések bemutatkozására idén is sor került, naponta három polgármester mutatta be települését, melyek után kulturális csoportjaik adtak színvonalas műsort. A műsorokat követően kóstolókkal, bemutatókkal, beszélgetésekkel és kiadványokkal várták az érdeklődőket az adott település faházánál.

Az idén az Egyesület három új tagtelepülése (Tiszaalpár, Kunszállás, Fülöpjakab) is bemutatkozott, akik közül Tiszaalpár –Kunszállás közösen egy jurtában állítottak ki a közönség nagy örömére. A rendezvény házigazda műsorvezetője Varga Mihály kecskedudás mesemondó volt, aki a konferálás közben bemutatta a hagyományos viseletet, és a térségre jellemző nyelvjárás kulturális értékét is. A szervezők laskagomba látványkonyhával, kóstolóval és beszélgetéssel várták az érdeklődőket a Pilze-Nagy Kft. szervezésében a lakosság gombafogyasztásának növelése érdekében.

A rendezvény fontos célja a térség kincseinek feltárása, és megismertetésén túl az egészséges, helyi élelmiszerek és kézműves termékek előtérbe helyezése. A Háztájit az asztalra! - Térségi Tanyai Termék Vásár idén már 3. alkalommal vett részt a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon, így a termelők és a kézművesek értékesíthették és kóstoltathatták is termékeiket. A Kiskunsági Nemzeti Park védjegyes termékein keresztül, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének vásárán is hozzá lehetett jutni a térség kincseihez, de elérhetőek voltak az Aranyhomok Portéka termékei is. Ízletes zöldségeket, gyümölcsöket, friss tejtermékeket, valamint különleges ínyencségeket vásárolhattak a látogatók közvetlenül a termelőktől.

Az Aranyhomok Hírös Riport keretén belül közelebbről is megismerhették az érdeklődők a térségi gazdák és kézművesek életútját felkészült műsorvezető segítségével.

Augusztus 14-én pénteken Barcsikné Tercsi Ibolya kecskeméti szövő, népi iparművész, Bedő Istvánné vert csipke készítő, dr. Svébisné Gombkötő Gizella és Polyák Péter lajosmizsei gyógynövény termelők és termékkészítők, Zrínyi Istvánné ballószögi mézeskalács készítő mutatkozott be. Augusztus 17-én hétfőn két fülöpjakabi gazda, Gyöngyösi Sándor biogomba termesztő és Nemes Mátyás biozöldség termesztő tevékenységébe nyerhettek bepillantást az érdeklődők. Augusztus 19-én szerdán Lantos Tímea tiszakécskei porcelán tervező, Böröczki Edit szintén tiszakécskei fazekas és Ambrus Lajos ballószögi festőművész ismertette az érdeklődőket munkásságukról.

 A rendezvény a tavalyi év hagyományát követve külön faházat biztosított az Aranyhomok Kecskeméti Hírös Mustra kiállításra, melynek keretében bemutatásra kerültek a települési értéktárakba felvett gazdák és kézművesek termékei, munkássága. A következő kiállítókkal valósult meg ez a program: Héjjasné Szénási Gyöngyi, Gulyás Zoltán, Görög Erika, Bedő Istvánné, Barcsik Sándorné Tercsi Ibolya, Nagy Mari és Vidák István, Abonyi Méhészet, Szombatiné Tóth Katalin, Pilze Nagy Kft., Kökény Sándor, Gyenes Kertészet, Dimenzió Borászat Kft., Nagy Ervinné.

A Kiállítás keretén belül első ízben került megrendezésre az Aranyhomok Térségi Lekvár és az Aranyhomok Térségi Mézverseny, valamint az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közreműködésével első ízben került benevezésre Kecskemét városa a „Legszebb konyhakertek” országos megmérettetésre. Az eredményhirdetések a Kiállítás augusztus 14-i programjaként zajlottak.

Az Aranyhomok Térségi Lekvárversenyre nevezni három kategóriában lehetett: Hagyományos ízű lekvárok, Vegyes gyümölcslekvárok és Különleges, kreatív lekvárok. Vinnainé Csurpek Ágnes Lajosmizséről Hagyományos ízű lekvárok kategóriában első helyezést ért el, elnyerve "A térség lekvárja" díjat. Gönczfalvi-Kiss Eszter Kecskemétről Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában I. helyezést ért el. Trecskó Mónika Helváciáról Különleges, kreatív lekvárok kategóriában I. helyezett lett aszus feketeszőlő lekvárjával.

Az Aranyhomok Térségi Mézversenyre szintén három kategóriában lehetett nevezni: fajtaméz, vegyesméz és mézkülönlegességek. Az első helyezettek: akácméz Méhecske Bt., selyem kóró Gulyás Zoltán, repce Gulyás Zoltán, mézritkaság Gulyás Zoltán, vegyes virág Gulyás Zoltán, hárs Fekete Gábor, vegyes méz kategóriában Pintér Tibor Tőserdei vegyes méze, különleges kategóriában Abonyi Attila aszaltgyümölcsös akácméze.

A „Legszebb konyhakertek” programban is három kategóriában lehetett versenyezni. A Hunyadivárosi közösségi kert a közösségi kategória első helyezését, Gyulai József a normál, hobbi kert kategória első helyezését, Krajcsovszki József a vegyes kert kategória első helyezését nyerte el.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén 16. alkalommal rendezte meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot augusztus 17-én hétfőn 10:00 órától a Kecskeméti Városháza Dísztermében. A fórum témája a „2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései” voltak, melyhez kapcsolódóan hét előadást hallgathatott a 122 résztvevő.

Fővédnökök: Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke. Társrendező a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete volt.

Augusztus 19-én, szerdán 9:00 órától a Bozsó Gyűjtemény- Klapka Házban lebonyolításra került a Hungarikum-Turisztikai Fórum, melyen az előadások a nemzeti értékeknek a turizmusban betöltött szerepére és fontosságára hívták fel a figyelmet. Hét előadást hallgathatott meg a fórum 59 résztvevője.

Augusztus 19-én került sor a kiállítás szakmai zsűrijének eredményhirdetésére, melynek előzményeként a zsűri augusztus 14-én tekintette meg a kiállítást. A zsűri elnöke Domján Gergely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke volt. További zsűritagok: Dr. Lakó Anita a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztályának osztályvezetője, Bogasov István Kecskemét térségi ügyekért felelős Tanácsnoka, Trencsényi Gizella a Kecskeméti Értéktár Bizottság tagja, Dr. Magyar Gábor igazgatóhelyettes, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának részéről, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Tóth Viktor a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának irodavezetője. 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal különdíját Kovács László lajosmizsei biogazda nyerte el Natúr bio sárgabaracklé termékével. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának Különdíjazottja Kis Virág keramikus Fülöpjakabról. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete két díjat is ajánlott fel. Egyiket Szentkirály község kapta, a másikat Vargáné Nagy Melinda a tabdi Chili Farm vezetője. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Különdíját Kunszállás Község és Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzata nyerte a jurtában berendezett közös kiállításukért. Kecskemét Megyei Jogú Város Nagydíját a Kecskemét-Katonatelepen működő Gyöngyöm Tanya kapta meg kecsketejből készült remekeiért.

Nagy verseny folyt az egyesület által felajánlott Közönségdíjért is. 2253 szavazat érkezett és a díjat 704 szavazattal Fülöpháza Község Önkormányzata nyerte el.

Gratulálunk a díjazottaknak és minden kedves résztvevőnek a rendezvény sikeréhez!

Látogassák meg a helyi termelőket és kézműveseket, tekintsék meg gyönyörű portékáikat minden héten csütörtökön 14 órától 18 óráig Kecskemét főterén (Városháza előtt) a Kecskeméti Tanyai Termék Piac keretén belül, illetve minden nap az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Piacon a Nagypiacnál az Univer ABC-ben.
Nyitva tartás: hétköznap: 9-től 14 óráig, szombaton 7-től 14 óráig, vasárnap 7-tól 12 óráig.

További fotók az Egyesület facebook oldalán, közvetlenül ITT

Részletek az Egyesület tevékenységével, programjaival kapcsolatban a www.aranyhomok.hu. a www.haztajitazasztalra.hu és az www.aranyhomok-porteka.hu honlapon valamint a www.facebook.com/akegyesulet és www.facebook.com/HaztajitAzAsztalra facebook oldalakon.

Hamzáné Lakó Judit
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkár