Hírek

Mi megy a levesbe?

2014.10.30. csütörtök
 
 

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Egészséges Táplálkozásért Egyesület közös konferenciát szervez 2014. november 6-án, Kecskeméten, a Katona József Könyvtár földszinti előadótermében. A szakmai konferencia témája a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben, avagy: mit eszik a menzán a gyerek?

 
 

A gyermekek vagy éppen a kórházban lábadozó nagybetegek egészségét különösen érzékenyen befolyásolja az elfogyasztott élelmiszerek minősége. A közétkeztetésről azonban senkinek sem a minőségi élelmezés jut eszébe. Mért is lenne ez másképp, hiszen legtöbbször mi magunk szintén az olcsóbbat, a könnyebben beszerezhetőt választjuk, és hasonló logikát követnek munkájuk során a közétkeztetés szervezői is.

Az ökotermékekről, ökogazdálkodásról mindenkinek az jut elsőként eszébe, hogy az drága. Hamarabb kérdőjelezzük meg az értékeit, minthogy kifizessük a kistermelői kézimunka többletköltségét. Nyilvánvalóan, a családok szabad döntése, hogy mi van otthon a hűtőben, de mikor az ember a közétkeztetést választja, akkor – lesarkítva – nem az egészséges vagy egészségtelen táplálkozás között mérlegel. Sőt, a legszomorúbb, hogy sokaknak választási lehetősége sincs ez ügyben.

A konferencia legfőbb vonulata annak a hitnek és érvrendszernek a bemutatása a szakma legkiemelkedőbb és egyben kompetens képviselőivel, mely szerint megoldható lenne a térségi gazdák termékeinek bevonása a közétkeztetésbe úgy, hogy annak még rövidtávon se lehessen anyagi szempontú akadálya. Erről és az ehhez szorosan kapcsolódó utakról szól majd a szakmai nap, melyre első sorban a közétkeztetés szakterületén dolgozókat – főként döntéshozókat, – illetve a szakterülettel foglalkozó sajtó képviselőit várják a szervezők.

A jövő csütörtöki konferenciát Dr. Svébis Mihály, a BKMK SZTÁOK Oktató Kórház főigazgatója nyitja meg, melyet számos kifejezetten érdekfeszítő előadás követ, többek között a civilizációs betegségekről, a közétkeztetés egészségügyi előírásairól, daganatos betegségekről, hogy mitől bio a bio?, holisztikus táplálkozásról. A jelenlévők meghallgathatnak egy mintaprogramnak is beillő történetet, amit Szentkirályon valósítottak meg, nem mellesleg közfoglalkoztatottak bevonásával.

A konferencia teljes időtartama alatt élelmiszer-bemutatóval és kóstolókkal, sőt a programhoz kapcsolódó tanácsadás és beszélgetés lehetőségével is várunk minden érdeklődőt, hiszen az egészség mindannyiunk érdeke!

Dr. Lakó Sándor

projektmenedzser

"Háztájit az asztalra!" program

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület