Hírek

Megyei Értékmustra Baján, ahol háztáji is került az asztalra

2014.09.30. kedd
 
 

A Baján megrendezett Megyei Értékmustra és Vásáron jártunk múlt hétvégén a „Háztájit az asztalra!” vásársorozattal. A felkérést a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájától kaptuk, hogy képviseljük a Kecskeméti Kistérséget. A térségi tanyai termék és kézműves vásárunkon széles kínálatot sorakoztattunk fel a termékek legjavából. A gazdák igazi házias ízeket, a kézművesek autentikus munkáikat kínálták, sőt ezúttal bőven jutott kóstolóból is az érdeklődők számára.

 
 

Ezen a megyei szintű, nagyszabású seregszemlén nemcsak Kecskemét és térségéből érkezett gazdák, kézművesek árulták a portékáikat, hanem a bajai és a kalocsai hagyományok is bőséggel megmutatkoztak. A lekvárokból, fajtamézekből, méhészeti termékekből, fürjtojásból, laskagombából, hidegen sajtolt olajokból nem volt hiány, de a vásárban találhattak a piac vendégei mézeskalácsot, grillázst, csuhéból és fafaragással készült dísztárgyakat, cserépedényeket, fűszereket, bort és pálinkát, láthattak csipkekészítést, hímzést és foltvarrást.

A megyei értékmustra mellett rengeteg program várta a látogatókat, többek közt ezúttal sem maradhatott el a szüreti felvonulás, valamint a VII. Bajai Újborfesztivál keretében bemutatkoztak a Hajós és Bajai borvidék díjnyertes borászai is. További kiemelkedő szakmai programnak kínálkozott a 100 éves a Népfőiskola címet viselő konferencia, ahol többek közt azt is megtudhattuk, hogy a megyei értéktárba került a bajai halászlé. A színpadon pedig a környék magyar és nemzetiségi folklórjából ízelítőt nyújtó hagyományőrző produkciók kora délutántól napnyugtáig zajlottak.

Megtiszteltetés volt számunkra ez a meghívás, köszönjük a szép napot a szervezőknek és az összes résztvevőknek! Reméljük, hogy az időjárás hasonlóan kegyes lesz hozzánk a soron következő állomásunkon október 4-én, Fülöpházán, ahová várunk mindenkit sok szeretettel!

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!