Hírek

Háztájit az asztalra! először a Kunszállási Húsfőző és Tészta Fesztiválon

2014.09.09. kedd
 
 

Múlt szombaton tartották a Kunszállási Húsfőző és Tészta Fesztivált immár tizenhatodik alkalommal. Ezúttal a „Háztájit az asztalra! Térségi tanyai kézműves és termékvásárral mi is csatlakoztunk, külön kis piacrészen találkozhattak velünk az odalátogatók. Mint ahogy a számos bográcsban készülő ételek alapanyagával kivétel nélkül mindenki büszkélkedhetett, kijelenthető, autentikusan passzoltunk a falunap arculatába, szeretettel és érdeklődéssel fogadtak bennünket.

 
 

Aki valaha vett már részt kiállítóként vagy árusként fesztiválon, falunapon, bármilyen eseményen, az pontosan tudja, mennyi előkészülettel és szervezéssel jár ez az egész. Mégis ezúttal arról számolhatunk be, hogy minden gördülékenyen zajlott a nap folyamán. Igaz, napsütésből nem jutott túl sok, viszont a házigazdák és az emberek kedvességéből annál több.

Nem úgy kell elképzelni, mint amire a mondás utal: „Volt ott minden, mint a vidéki búcsúban!” Épp ellenkezőleg. A fesztivál területe körülbelül 300 négyzetméteren elterülő parkos rész egy kőépülettel, körülötte pedig lakóházak kis utcái. A parkos területszélén végigfutottak a szépen előkészített bográcshelyek, melyek a nap előrehaladtával benépesültek. Az egészen apró gyerekektől kezdve az amerikai külföldi turistáig, mindenki megtalálta a számára érdekes, izgalmas, felfedezhető újdonságot vagy épp a megszokott biztonságos közeget.

Igazi családi programok az ilyen jellegű rendezvények, ahol a kultúra szerteágazó területei mégis egymásra találnak párszáz négyzetméteren. Formálják, alakítják a helyi közösséget, a tágabb környezetet, felfedezhető valóság a messzebbről érkezők számára, mint ahogy például az is, hogy hányféle méz készíthető és milyen eljárásokkal, vagy hogy a fürjtojás tulajdonképp milyen formában fogyasztható.

A Háztájit az asztalra! piac tagjai mind izgalmas szakemberek, olyan meggyőződéssel és büszkeséggel beszélnek termékeikről, mint mások a gyerekeikről. Valószínű, ezt a fajta viszonyulást a kétkezi munkával, szívvel-lélekkel előállított, minőségi és egészséges termékekhez szeretnénk megízlelni, mikor a helyi termelőktől vásárolunk. Ez a történet nemcsak arról szól, hogy tiszta alapanyagokból előállított házilag sütött kenyeret lehet beszerezni; hanem a mézeskalácstól a tiffany lámpáig, a mézektől a fatálakig, mindenen érezhető az a személyes kapcsolat, ami a terméket a készítőjével összeköti.

Várunk mindenkit szertettel a Háztájit az asztalra! vásársorozat következő állomásán, Kunbaracson, szeptember 13-án!

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület munkatársai