Hírek

XV. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum Kecskeméten

2014.06.25. szerda
 

A 80. Hírös Hét Fesztivál keretében az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének társrendezésével 2014. május 25-én Kecskemét Városháza Dísztermében szervezte meg a XV. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. A magas szakmai színvonalú eseményen közel 145 fő vett részt.

 

A fórum levezető elnöke Szabó Gellért, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tagja, a tanácskozás fő témája pedig a 2014- 2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései, és a tanyagazdaságok jövője volt. Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntője után arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a kormányzati struktúra nyit a vidék felé, amit mi sem szemléltet jobban, hogy a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre fog költözni. Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét város megbízott polgármestere vendéglátóként köszöntötte az egybegyűlteket, és kifejezte örömét, hogy a vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétet választotta helyszínéül. Kihangsúlyozta, hogy Kecskeméten az összefogás mintaértékű, amit az idei 80. Hírös Hét Fesztivál gazdag kínálata is bizonyít. Az egy hetes fesztivál látogatói a térség 14 településéről több mint 80 kiállító terményeit ismerhetik meg, több mint 70 kézműves munkájába tehetnek betekintést, 13 kulturális csoport produkcióját láthatják, és számos különböző terméket vásárolhatnak meg a nagyszabású térségi seregszemlén. Dr. Lakó Sándor a konferencia koordinátora elmondta, hogy a mai tanácskozás célja annak a teremtő erőnek a bemutatása, ami 80 évvel ezelőtt elindította a Hírös Hetet, s Kecskemétet az agrárgazdaság jelentős központjává fejlesztette.

Dr. Feldmann Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára arról tartott előadást, hogy „Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben?”. Dr. Maácz Miklós a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője a vidékfejlesztési támogatások 2014 utáni rendszerét vázolta. Ezt követően Dr. Vásáry Miklós tartotta meg előadását a 2014-2020 közti időszak közvetlen támogatási lehetőségeiről. A Homokhátság vízpótlásának fontosságára Dr. Szabó József a Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület elnöke hívta fel a figyelmet. A délutáni részt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg „Az integráció hatása a vidék fejlődésére” című előadásával. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének földügyekkel kapcsolatos tapasztalatait Domján Gergely elnök úr vázolta. A NAKVI szerepéről és a Tanyafejelsztési Program tapasztalatairól pedig Pallóné Dr. Kisérdi Imola mb. osztályvezető tartott előadást. Hódi Ágota. a NAKVI osztályvezetője a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Programot, illetve az Európai Innovációs Partnerséget ismertette röviden. Végül, de nem utolsó sorban a kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzetét, valamint jövőbeni lehetőségeit Tószegi-Faggyas Katalin vidékfejlesztési igazgató mutatta be.

A szervezők bíznak benne, hogy a tanácskozás elérte célját, az átadott információkkal hozzájárultak a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben érdekelt helyi szereplők 2014-2020-as időszakra való felkészüléséhez.