Hírek

Gazdafórumot rendeztünk Lajosmizsén

2014.03.17. hétfő
 

Sikeres Információs Napot és Gazdafórumot rendeztünk a lajosmizsei Művelődési Házban a „Háztájit az asztalra 2” program keretében. A fórumon Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Lakó Sándor, a „Háztájit az asztalra! 2” projektmenedzsere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei munkatársa, továbbá Szabó Ágnes, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa, és Szabó László, az OTP Bank Kecskeméti Fiókjának Igazgatója vettek részt előadóként. A fórumon részt vett Dr. Salacz László az 1. számú Bács-Kiskun megyei választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje is.

 

A magyar mezőgazdaság kulcsproblémáját jelentik az értékesítési gondok. A magyar gazdák sokszor már azért hátrányba szorulnak a külföldről beáramló árukkal szemben, mert jobb ízű és jobb minőségű magyar áruik nem találják meg az utat a fogyasztókhoz. Ennek megoldására indult el a Háztájit az asztalra program, melynek célkitűzése a helyi termelők helyzetbe hozása. A program célja megsokszorozni a lehetőségét annak, hogy a termelő és a fogyasztó lehetőleg a kereskedelmi láncok és a nepperek kihagyásával találhasson egymásra. Ezzel a termelők jobb árat, kiszámíthatóbb értékesítést érhetnek el. A fogyasztók pedig jobb áron juthatnak a friss, egészséges, helyben megtermelt magyar élelmiszerekhez.

Lajosmizsei és Lajosmizse környéki gazdákat, termelőket, tanyasi embereket, a mezőgazdaságból élőket várták szakirányú előadásokkal a programra. Melynek keretében nem csak az előadásokon keresztül kaphattak tanácsokat az érdeklődők például arról, hogyan juthatnak el a termékeik a nagyvárosok lakóihoz, vagy hogy milyen termékeket részesítenek előnyben a nagyvárosok piacain, hanem személyes találkozásokon keresztül is kicserélhették tapasztalataikat. Ezek mellett kóstoló is volt a helyben termelt élelmiszerekből, a jó hangulatot pedig a Mizsei Vadrózsák Néptánccsoport biztosította.

A Háztájit az asztalra program által a lajosmizsei Művelődési Házban rendezett Gazdafórumon Basky András, Lajosmizse polgármestere köszöntötte az érdeklődőket, majd Dr. Lakó Sándor, a Háztájit az asztalra! projektmenedzsere számolt be az első Háztájit az asztalra program eredményeiről, és mostani terveikről. Elmondta, hogy a második projekt céljai is azok, mint az elsőé voltak. Mintaszerűen kívánják segíteni a helyi termelők és feldolgozók piacra jutását azzal, hogy olyan területen támogatják a kistermelők tevékenységét, amely számukra nem a hétköznapi munkavégzés része. Nevezetesen az értékesítési csatornák befolyásolása és a marketing területén kínálnak olyan lehetőséget, amely erre a célra elkölthető érdemleges forrásokkal, hatékony átfogó helyi program megvalósítását teszi lehetővé.

Az idei terveikről szólva Dr. Lakó Sándor tájékoztatta a hallgatóságát a konkrét fejlesztésekről. Elmondta, hogy néhány héten belül a tanyaprogram keretében, támogatással megvalósul Lajosmizse térségében egy zöldség és húsfeldolgozó üzem. A kisgazdaságokra épülő üzem a tervek szerint 1.200 tonna éves kapacitással fog működni és 8-9 embernek teremt közvetlenül munkalehetőséget.

 

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke előadásában a 2014-es megyei mezőgazdasági pályázati lehetőségekről szólt. Ahhoz, hogy az egyes települések fel tudjanak zárkózni, felszámolhassák az elmaradottságot, csak egy modern, komplex szemléletű vidékfejlesztés keretei között lehet majd megoldani - mondta. Hozzátette, hogy Bács-Kiskun fejlődésnek indult, hiszen mintegy 36 milliárd forint forráskeretet kap a tervei megvalósításához a megye.

 
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke az előadásában az őstermelői lehetőségeket, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara felépítését valamint az Agrárkamara által létrehozott Kamra-túra Homokháti Gazdaudvar Hálózatot népszerűsítette. Szabó Ágnes, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa a Homokháti védjegy bevezetéséről beszélt Szabó László, az OTP Bank Kecskeméti Fiókjának Igazgatója pedig a hitel-lehetőségeket mutatta be a gazdáknak.

 
 

Az előadásokat követően a Mizsei Vadrózsák Néptánccsoport adott rövid műsort, végül az egészséges élelmiszerek kóstoltatása zárta a programot.