Hírek

Háztájit az asztalra! 2 - Gazdafórum Jakabszálláson

2014.02.11. kedd
 
 

Sikeres gazdafórumot rendeztünk a jakabszállási Művelődési Házban a Háztájit az asztalra 2! program 2014-es nyitányaként február 8-án. A fórum előadói, illetve vendégei voltak Bartos Mónika országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei elnöke, Szabó Mihály, Jakabszállás polgármestere, és Dr. Lakó Sándor, a Háztájit az asztalra! 2 projektmenedzsere. A fórumot tanyai termék kóstolójával is összekötötték, a jó hangulatról pedig a Csólyosi Tamburás Együttes gondoskodott.

 
 
 

A jakabszállási fórum résztvevőit Szabó Mihály, a település polgármestere köszöntötte, majd Bartos Mónika országgyűlési képviselő méltatta a Háztájit az asztalra program jelentőségét. Előadásában hangsúlyozta a háztájiban megtermelt ételek fontosságát, miközben nyugat-európai példákat hozott fel ellenpontként. Mondván, hogy ott például egy vendéglátás sem a színvonalában, sem a vendégeknek adott ételek minőségében nem éri el a magyarországit.

 
 

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke előadásában a 2014-es megyei mezőgazdasági pályázati lehetőségekről szólt. Ahhoz, hogy az egyes települések fel tudjanak zárkózni, felszámolhassák az elmaradottságot, csak egy modern, komplex szemléletű vidékfejlesztés keretei között lehet majd megoldani - mondta. Hozzátette, hogy Bács-Kiskun fejlődésnek indult, hiszen mintegy 36 milliárd forint forráskeretet kap a tervei megvalósításához a megye.

 
 

Dr. Lakó Sándor, Háztájit az asztalra! 2 projektmenedzsere indításként szintén a pályázati lehetőségeket, valamint a tavalyi program eredményeit ismertette:

 
 

- Az elmúlt évben három elemmel indult a Háztájit az asztalra program. Elvégeztük 122 tanyagazdaság felmérését, valamint korszerű értékesítési formákat, köztük a webáruházat, és a turisztikai helyszíneken a polcos ellátó rendszert vezettük be. Továbbá megkezdődött a mydiszno.com program, melynek keretében lehetőség nyílt különböző disznófajták kiválasztott gazdáknál történő bérneveltetésére és a teljes folyamat akár személyes, vagy interneten történő követésére.

 
 

Az idei terveikről szólva Dr. Lakó Sándor arról tájékoztatta a hallgatóságát, hogy a tanyaprogramban milyen egyéb projektekkel működik együtt a Háztájit az asztalra program 2014-ben.

 
 

Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke az előadásában az őstermelői lehetőségeket, valamint a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara felépítését ismertette, majd a Csólyosi Tamburás Együttes műsorát követően megkezdődött az egészséges élelmiszerek kóstoltatása.

 

Forrás: Kecskeméti Hírhatár