Hírek

Eredményes volt a „Háztájit az asztalra! 2” program nyitó rendezvénye

2014.01.05. vasárnap
 

Jól sikerült vasárnap (2013. december 8-án) az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra!” programnyitója a Kecskeméti kistérséget alkotó Kecskemét, Ágasegyháza, Ballószög, Felsőlajos, Fülöpháza, Helvécia, Jakabszállás, Kerekegyháza, Kunbaracs, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Nyárlőrinc, Orgovány, Tiszakécske, Tiszaug, Szentkirály és Városföld települések összefogásával, mely voltaképpen a tavasszal indult akció folytatása. A vasárnapi esemény résztvevői a kerekegyházi Rendek Ökotanyán közös sütés-főzés és kóstoltatás során élvezhették a helyi alapanyagokat használó paraszti konyhát és az adventi betlehemezést. 

 

Jól jártak, akik kimentek vasárnap a Rendek Ökotanyára, ahol a vendégeket pálinkával és forralt borral fogadták, majd választhattak a libaaprólék és a gulyásleves közül, ehettek sült hurkát és sült libát, végül az egészet lefojthatták egy kis mézes-süteménnyel. Az étkezések közti szünetekben nézegethették az ólakban az állatokat, mehettek lovaskocsikázni, valamint betekinthettek a házi mézeskalács, és a sajtkészítés titkaiba. A programot a kerekegyházi hittan csoport hagyományőrző, meghitt hangulatú Betlehemezése zárta.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületnek ezúttal célja: a kistérségben már futó „Háztájit az asztalra!” program fejlesztése. Az Egyesület azt kívánja elérni, hogy a tanyasi termékek könnyebben juthassanak a piacra, egyúttal pedig Kecskemét város élelmezésének biztosítását is szeretné támogatni a környék élelmiszer termelőivel. 

A „Háztájit az asztalra!” programban propagálásra kerül az a felfogás, hogy az élelmiszert értékként felfogó termelőknek nemcsak saját ellátásuk a feladatuk, hanem annak elősegítése is, hogy minden ember számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem. Miközben a tanyasi gazdák a mérsékelt fogyasztási árak mellett is megbecsült jövedelemhez jussanak. 

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület továbbra is elsősorban marketing támogatást ad a programban: ismertebbé, keresettebbé teszi a tanyasi árut. A most indult programfolytatás során pedig a korábban előkészített projektelemekkel valós értékesítési-beszerzési lehetőségeket teremt meg.

Az online beszerzés alapfejlesztései már tavasszal lezárultak. A kecskeméti Városházánál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen működtetett csütörtöki Helyi Tanyai Termékek Piacának sikere ugyanakkor bebizonyította, hogy van értelme a kecskeméti lakossági ellátás ilyen irányú fejlesztésének. A kispiac több terméke már online rendelhető (webshop.haztajitazasztalra.hu weboldalon), az áru beérkezését követően pedig kényelmesen, egy központi helyen átvehető. Árukiadó szolgáltatás decemberben a Városháza udvarán üzemel. Az online értékesítésben is érvényesíteni tudta az egyesület az őstermelői árakat, mely által kedvezőbb árszínvonalat biztosít az áruházi termékeknél. A cél az, hogy a jövőben minden hétköznap lehetőség legyen az online rendelt termékek átvételére. Nem csak munkaidőben, hanem azon túl is. Ehhez belvárosi, de mindenképpen jelentős gyalogos forgalmú árukiadó pont kerül partnerként bevonásra. A kecskeméti termelői kispiac mellett már a budapesti téli vásárokon is jelen vannak a helyi termelők termékei a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft bevonásával.

A tavasszal indult „mydisznó” program nem volt versenyképes a szürkegazdaság áraival. A Kormányzat tervezi, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra mérsékli a sertéshús áfáját, ami viszont megnyitja az utat a program sikere előtt. Az első szerződések megkötése jövő februártól várható a gazdák és a városi családok között. A cél továbbra is az, hogy a városi családok ellenőrzött körülmények mellett tanyán hizlaltathassanak disznót akkor is, ha nincs a rokonságukban gazda.

forrás: Kecskeméti Hírhatár

 

A TOVÁBBI RENDEZVÉNYEKRE, PROGRAMOKRA IS MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEK VÁRNAK A SZERVEZŐK!