Hírek

Jó hangulatban telt a Jövőépítő játékok 2013

2013.05.08. szerda
 

Jó játékban, izgalmas versengésben és sok nyereményben részesült az a tíz, Kecskeméti térséghez tartozó település, aki általános és középiskolás diákjaival képviseltette magát a az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra” programja keretében megrendezett Jövőépítő játékokon. A Kecskeméti Főiskola Tudósházában tartott rendezvényre 2013. április 26-án került sor, reméljük jövőre is lesz…

 
 

A résztvevő települések: Kecskemét, Tiszakécske, Lajosmizse, Kerekegyháza, Orgovány, Helvécia, Ladánybene, Nyárlőrinc, Szentkirály és Kunbaracs csapatai az Ökomoziban érdekes kisfilmeket tekinthettek meg. Nagy érdeklődést mutattak a kísérő pedagógusok is. Komoly szakmai beszélgetés követte a filmeket.

 

A jövőépítő játékok egy un. élménykonferencia volt. Ennek keretében érdekes, rövid előadásokat hallhattak a résztvevők, melyeket kérdések, feladatok követtek. A feladatok a jövőnkről szóltak: Együnk-e genetikailag módosított élelmiszert? Milyen lesz a vegyszer nélküli mezőgazdaság? Mivel működnek a traktorok 2020-ban? Hogyan fogjuk megdolgoztatni a baktériumokat?

A Biopiacon ki-ki kedvére válogathatott a helyben, vegyszermentesen termelt zöldségek, gyümölcsök, lekvárok, üdítőitalok között. A rendezvény közösségi fizetőeszközével a „HOMOKI-ARANNYAL”lehetett vásárolni. Minden résztvevő, aki a bejáratnál regisztrált, 10 „HOMOKI-ARANY” költőpénzt kapott, valamint a vetélkedő során ugyancsak lehetett további „HOMOKI-ARANY” érméket gyűjteni.

S hogy mit nyertek a résztvevők?

A jó hangulaton és izgalmas játék élményén kívül a fentebb említett „HOMOKI-ARANY” pénzérméket, amivel a Biopiacon gyakorolhatták a gyerekek a tudatos vásárlást. A települések csapatai, kísérői a „HOMOKI-ARANYON” kívül mást is nyertek. A győztes csapat, Ladánybene megkapta Az Aranyhomok jövőépítő települése 2013. címet. Az első három helyezett tehát, Ladánybene, Kerekegyháza és Szentkirály csapatának minden tagja egy-egy MP3 lejátszót kapott még ajándékba.

Vendégünk volt még Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere, Basky András, Lajosmizse Város Polgármestere, Lóczi Boglárka, Orgovány Község Polgármestere, Mogács Dániel, a Dumaszínház humoristája, neves előadók, pedagógusok, szülők.

A Biopiacon a vásárlás mellett sokat beszélgettünk. Minden résztvevő tetszésének, elismerésének adott hangot. Jó lenne, ha több iskolába eljutna az itt felvonultatott tudás, a jó hangulat és persze a minőségi háztáji termékek.