Hírek

Felhőtlen jókedv és „Kecskemét-szendvics” a szombati piacon

2013.04.15. hétfő
 

Április 13-án, szombaton reggel nagy sikerrel mutatkozott be a kecskeméti piacon az Aranyhomok Kistérésgfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra” programja.

 
 

A figyelemfelkeltés olyan jól sikerült, hogy már délben városszerte beszélték, hogy milyen kiváló volt a műsor és a hangulat szombaton reggel és délelőtt a piacon - ahol Szőke András humorista és mesterszakács kívánt „Pálinkás Jó reggelt” a nagy számban összegyűlt érdeklőknek és a hétvégi piacozóknak. A vidám műsorban fellépett a Kecskeméti Katona József Színház két népszerű művésze: Csombor Teréz és Pál Attila is, miközben Szőke „kapitány” a megjelent sokasággal mustrálta végig a felhozatalt – és bolondozott a termelőkkel és a vásárlókkal.

 
 

Mint ahogyan a város politikai és közéletének számos jól ismert személyisége is kijött piacozni a kampánynyitóra – közöttük volt a kislányával érkező dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, aki a helybeli termelők helyzetbe hozásáért, a helyben termesztett egészséges magyar élelmiszerek megismertetéséért és a fogyasztókhoz való eljuttatásáért létrehívott program fővédnöke is egyben.

 
 

Dr. Lakó Sándor, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület projektvezetője elmondta, hogy szombaton összeállították a város szendvicsét – amelyet a pálinkával együtt szívesen kóstoltak a piacozók. A város szendvicsének receptjét levédeti majd az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, és nem csak különböző városi rendezvényeken, hanem szendvicsbárban is kóstolható lesz majd a „Kecskemét-szendvics”.

 
 

Íme a Dr. Lakó Sándor által kitalált recept: ismertessük meg a városi lakosságot a háztáji minőséggel egy minden ízében kecskeméti szendvicsen keresztül! A térségben termett és megőröltetett bánkúti bio-búzából fehér és teljes kiőrlésű liszt készült, majd ezt fatüzelésű kemencében bagett kenyérnek kisütötték. A kenyérszeletekre a térségi termelők helyi termékei kerültek - melyek íz-világukban a kecskeméti és a Kecskemét környéki hagyományokat tükrözik. Házi vajjal kenték meg, erre bio-sonka, bio-kolbász, és bio-sajt került; a tetejét pedig házi retekkel, salátával és lila hagymával díszítették.

 

A szendvics alapanyagául felhasznált ellenőrzött minőségű füstölt kolbászt és a füstölt sonkát Czingel Mihály fülöpházi; a sajtokat Kollárné Sarkadi Éva lajosmizsei; a házi vajat Szappanos Imre jakabszállási; a bánkúti korpás és fehér bio-búzalisztet pedig Geredy Péter ballószögi termelő, a salátaféléket Fülei Zoltán, a lilahagymát, retket Varga Lászlóné, a petrezselyemzöldet, zöldhagymát Major Zoltán kecskeméti őstermelők készítették, illetve termelték.

Képek: Verebélyi Gábor

Szöveg: Komlós József JR