Hírek

Háztájit az asztalra konferencia és piacozás - szombaton

2013.04.11. csütörtök
 

A helyi mezőgazdaságból élők kitörési lehetőségeire kínál tippeket adni az április 13.-án, szombaton 10-től 13 óráig a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban megrendezésre kerülő konferencia – melyet a 7-től 10 óráig tartó vidám piacmustra előz meg Szőke Andrással és a Katona József Színház művészeivel. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, akik nevében szerdán a program fővédnöke: Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere – és Dr. Lakó Sándor programmenedzser sajtótájékoztatón ismertette a rendezvényeket és a kampány fő elemeit.

 

A magyar mezőgazdaság kulcsproblémáját jelentik az értékesítési gondok – vagyis az, hogy a magyar gazdák sokszor már azért hátrányba szorulnak a külföldről beáramló árukkal szemben, mert jobb ízű és jobb minőségű magyar áruik nem találják – vagy a mesterséges akadályok miatt nem találhatják meg – az utat a magyar, vagy egyenesen a helybeli fogyasztókhoz.

Ennek megoldására indult el a „Háztájit az asztalra” program, melynek célkitűzése a magyar gazdálkodók helyzetbe hozása a helybeli piacokon – megsokszorozva a lehetőségét annak, hogy a termelő és a fogyasztó lehetőleg a kereskedelmi láncok és más közvetítők kihagyásával találhasson egymásra. Ezzel a termelők versenyképesebb árat, kiszámíthatóbb értékesítést érhetnek el – míg a fogyasztók jobb áron juthatnak a friss, egészséges, helyben megtermelt magyar élelmiszerekhez.

Április 13.-án szombaton a gazdákat, termelőket, tanyasi embereket, a mezőgazdaságból élőket várják a szervezők szakirányú előadásaikkal a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központba. A félnapos, ingyenes találkozót jó hangulatú összejövetelként szervezik – melynek keretében a rendezők reményei szerint nem csak előadásokon keresztül kaphatnak tanácsokat az érdeklődők például arról, hogyan juthatnak el a gazdálkodók termékei a nagyvárosok lakóihoz, vagy hogy milyen termékeket részesítenek előnyben a nagyvárosok piacain, hanem személyes találkozásokon keresztül is kicserélhetik tapasztalataikat.

De ezek mellett kóstoló is lesz helyben termelt élelmiszerekből, és Szőke Bandival kívánnak a rendezők Pálinkás jó reggelt a kecskeméti nagypiacon.

Ezt követően neves előadók révén pályázati mintaprogramok, termékfejlesztési ötletek bemutatására kerül sor a Konferencia Központban, ahol a résztvevő gazdák pályázatírási ötleteket nézhetnek meg, és piaci ismereteket is biztosítanak számukra. Sor kerül a „Háztájit az asztalra” kampányának bemutatására, melynek révén a magyar gazdálkodókat ingyenes oktatással képezik, és webáruházakban is bemutatják termékeiket.

Jöjjön el, és töltse velünk jó hangulatban ezt a szombati napot, hiszen a magyar gazdálkodók érdekében összeállított programunkkal Önnek is be szeretnénk mutatni azt a kitörési lehetőséget, melyet a dán, holland, vagy éppen az osztrák gazdák már napi gyakorlatként alkalmaznak – versenyképessé és erőssé téve ezzel a saját gazdaságukat és országuk mezőgazdaságát.

A „Háztájit az asztalra!” találkozó-konferencia részletes műsorterve:

2013. április 13. 10-13h - Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ, Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.

A Konferencia Fővédnöke Dr. Zombor Gábor Kecskemét MJV Polgármestere

Előadások:

Dr. Bodnár Zsolt vegyészmérnök, feltaláló: Designkommunikáció és a lebomló csomagolóanyag. A termékfejlesztés modern elveinek alkalmazására különösen szükség van az élelmiszer és mezőgazdasági termék területen tekintettel a rendkívül „sokszínű” termelési és gyártási kultúrára.

Prof. Dr. Márai Géza, Szent István Egyetem: A tanyasi termékek minőségi előnyei. A tanyasi termék szerepe a biztonságos és magas élettani értékű élelmiszerek széles körben elérhetővé tételében.

Csibor Géza, Veritas Egyesület: A gazdák minősítésének szükségszerűsége. Minőségbiztosítási rendszer bemutatása, lehetőségek a közétkeztetésben.

Dr. Lakó Sándor, Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület: Háztájit az asztalra! A program bemutatása, új értékesítési csatornák és a kisüzemi élelmiszer-feldolgozás lehetőségei

Palotás Gábor, Univer Zrt. termékfejlesztési igazgató: Az élelmiszer termékpályák összehasonlítása. Az iparszerű mezőgazdaság, élelmiszeripar és a globális élelmiszerkereskedelem élelmiszerbiztonsági kockázatainak bemutatása, a hagyományos termelési, feldolgozási és fogyasztói szokásokkal összehasonlítva.

Balogh József, országgyűlési képviselő: A Tanyaprogram tapasztalatai és jövője. Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője: Háztáji gazdaságok jelentősége