Hírek

Háztájit az asztalra! - az előzmények

2013.02.18. hétfő
 

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Tanyafejlesztési Program 2012-es kiírásán támogatást nyert a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére.

 

Ennek bemutatása céljából találkozókat szerveznek, hogy a programot bemutassák, és megismertessék azokat a lehetőségeket, amelyeket a programban a rést venni szándékozóknak kínálnak A találkozó állomásai: február 19, 15 óra: Jakabszállás, Művelődési Ház; február 20. 15 óra: Tiszakécske, Művelődési Központ; február 21. 17.30 óra: Kerekegyháza, Művelődési Ház; február 22. 14 óra: Kecskeméti Városháza.

- Projektünkkel mintaszerűen kívánjuk segíteni a helyi termelők és feldolgozók piacra jutását azzal, hogy olyan területen segítjük a kistermelők tevékenységét, amely számukra nem a hétköznapi munkavégzés része. – mondta el Dr. Lakó Sándor projektmenedzser. - Az értékesítési csatornák befolyásolása és a marketing területén egyedül a Tanyafejlesztési Program kínál olyan lehetőséget, amely erre a célra elkölthető érdemleges forrásokkal, hatékony átfogó helyi program megvalósítását teszi lehetővé. A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara és az Egyesület kezdeményezéseire, valamint a Tanyafejlesztési Program eddig megvalósult fejlesztéseire alapuló programunkkal közhasznú, közfelügyelet alatt álló tevékenységet valósítunk meg. Alapvető feladatunk a tanyasi termék értékesítési csatornáinak fejlesztése és a kapcsolódó marketingtevékenység kiépítése. Kapcsolódó célunk a „Homokhátság” védjegy piaci bevezetése, országos elismertetése.

- A program kiinduló pontja a gazdák toborzása. A gazdákat a térségi falugazdászok támogatásával a Tanyafejlesztési Program adatbázisa alapján, kamarák, ernyőszervezetek, gazdakörök segítségével kívánjuk megkeresni. Az induló programba a Kecskemét környéki tanyagazdaságokat a meglévő termékeik, és a fejlesztési szándékok alapján választjuk ki. A program nem zárt, a később érdeklődő gazdaságok számára is kapcsolódási lehetőséget biztosítunk. Minden esetben személyes beszélgetésre, a gazdaság megismerésére is sor kerül. A projekt keretében megvalósítjuk, és a jövőben folyamatosan történik a gazdálkodók és termékeik auditálása is. A termelő, termék előállító bekapcsolása tevékenysége, munkatapasztalata és rövid környezettanulmány alapján történik, technológiai átvilágításukkal és forrásbevonási lehetőségek, illetve fejlesztési potenciálok felmérésével. Amennyiben Önnek szüksége van, fejlesztési javaslatot is teszünk.

- Második lépésben a termelők képzése a modern eszközök alkalmazása céljából történik. Egyfelől a védjegyet alkalmazni szándékozók részesülnek egynapos tájékoztató és felkészítő képzésben, valamint további egy-egy napos képzéseket szervezünk az érdeklődő gazdáknak a kereskedelem, direkt értékesítési formák és egyéb korszerű értékesítést segítő szolgáltatások, a minőségbiztosítás, HACCP és termékfejlesztési, arculati, marketing ismeretek elsajátítására. A képzések ingyenesek.

- A programban nagyon fontosnak tartjuk, hogy a termékek ismertek és vásárolhatóak legyenek minél szélesebb körben. Az értékesítési csatornák fejlesztése szintén a marketing tevékenységgel párhuzamosan, arra építve történik. A marketing tevékenység jelentős hányada ezeknek a vásárlási lehetőségeknek a népszerűsítésére irányul szórólapokkal, közösségi hálózatokon keresztül, és e mellett hírek megjelentetésével tájékoztatjuk a lakosságot a tanyasi termékek elérhetőségéről, valamint bemutatjuk a hírértékű új fejlesztéseket. A helyi piac mellett segíteni kívánjuk, hogy az egész országból megismerjék Önt, és az Ön termékeit.

- Iskolai tájékoztató és szabadidős programokat is szervezünk tavasszal a tanyai fiatalok identitását erősítendő, és e mellett műsoros záró rendezvényünk egyben országos helyi termék konferencia is lesz 2013. április 26-án. Törekvésünk, hogy Kecskemét és környéke lakossága, de tágabban a teljes ország lakossága is valós lehetőségként ismerje meg a hipermarketben történő vásárlás helyett a helyi gazdák termékeit, ezzel a helyi termelők kiemelt szerepét megalapozva az ellátásban.