Rendek László
tanyasi ökoturizmus, hagyományőrzés, vendégasztal
 

Rendek Ökogazdaság, Tanyamúzeum

Gazdaságunkat részben őseink birtokain élesztettük újra. 17 éve termesztünk őshonos és alternatív növényeket, tartunk őshonos állatokat. A közel 20 hektáros birtok közepén található meg az a tanyai épületegyüttes, melyben a lakóház, gazdasági épületek mellett Tanyamúzeum is áll. A szerteágazó szellemi és fizikai munkát 4 generáció látja el együtt. Három leánygyermekünk, vejünk, még az idős szüleink is segítenek.

Egész évben fogad látogatókat, állandó és időszaki kiállításokat látogathatnak az érdeklődők. Gyermekprogramok, felnőtt programok, agrár szakmai programok, kézműves foglalkozások színesítik a programkínálatot. Az Élő Tanyamúzeumban kiállított régi munkaeszközök mellé pontos használati utasítást és személyes történetet kap a vendég. Megtudhatja, hogy hogyan telt egy átlagos napja az alföldi, tanyasi parasztoknak, ízelítőt kap a hagyományos étkezési szokásokról, a változatos tartósítási eljárásokról, arról, hogy hogyan jelezték a gémeskúttal a különböző híreket a tanyasiak. Hogyan ünnepeltek, udvaroltak, majd házasodtak. Milyen volt a hagyományos nagycsaládos életforma egy egyszobás tanyasi házban. Szabadprogramok és idegenvezetés, gyakorlati tapasztalati háttérrel. Élő, őshonos állatok és növények, szerszámok, életforma bemutatása. Egész napos kirándulás a Rendek Ökotanyán, túzok állomány megismerése, horgászélmények a Nemzeti Parkban, Szakmai bemutató a kertben, a karámban.Gyógytea, kenyérlángos és bio-kóstolók, kézműves foglalkozás és főzőiskola, boszorkányűzés teliholdkor, sütőtök sütése, kukoricafosztás, Fosztóbál, Betlehemi rendezvény, és Szentmise Karácsonykor: mind lehetőség itt.

Feladatunknak tűztük ki a paraszti kultúra ápolását, tovább adását. Nálunk a vendég megismerheti az ősi munkaeszközöket, hagyományos étkezési, tartósítási eljárásokat. Röviden: a tartalmas, egészséges életet. Egyedi, helyben készített termékeket vásárolhat az, aki otthon is élvezni akarja a régi ízeket, a természetes ételeket. Bemutató gazdaságunk növényei, zöldséges kertje csábítják az idelátogatót. Ma már sajnos kevés az ilyen kert, mert specializálódtak a gazdák egy-egy termékre. Mi a sokféleséggel a biodiverzitás megőrzését akarjuk, s hogy ez a kultúra fenn maradjon.

Munkánkat hazai és nemzetközi szinten is elismerik.

1997-ben a „Tanyák értékei" c. pályázat I. díját kaptuk a tanyai épületegyüttes helyreállításáért, megőrzéséért.

1998-ban a „Henry Ford" díj Európai különdíját vehettük át a Magyar Tudományos Akadémián a népi kultúra megőrzéséért és a környezetvédő gazdálkodásért. 2004-ben pedig a Slow Food Biodiverzitásért Alapítvány oltalma alatt nagy sikerrel vettünk részt Olaszországban a Gasztronómia Világkiállításon helyi termékünkkel, a mangalica kolbásszal.

Kedves vendégeink a népi kultúrát, a hagyományos eljárással készült étkeket, friss zöldségeket, gyógynövényeket egyaránt élvezhetik gazdaságunkban. Együttműködve a BKKM-i Agrárkamarával, szomszéd gazdákkal, panziókkal, különleges, sokrétű kínálatot tudunk nyújtani.

Feledhetetlen élményt nyújt a pusztai táj, a Kiskunsági Nemzeti Park, a növény és állatvilág és az országban egyedülálló még működő Pusztai templom. Ismerje meg Ön is, várjuk szeretettel!

Növénytermesztés

Vegyes zöldséges kertünket, termékeinket a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi. Paprikát, sárgarépát, petrezselymet, salátákat, tökfélét, batátát (édesburgonyát) és többféle gyógynövényt termesztünk. Gyógy- és fűszernövényeinket itt helyben teaként vagy késztermékben kóstolhatja meg a vendég. Kertünket virágokkal övezett úton látogathatják, ízlelhetik a turisták, természetesen szakszerű vezetés mellett. Gyümölcsöt biztosít számunkra és vendégeinknek az 1 hektáros homoktövis ültetvény. A homoktövisből friss, fagyasztott és feldolgozott termékeket készítünk, mely kiváló immunrendszer javító.

Biotermékeink

Zöldségfélék

• Friss: zöldség, sárgarépa, saláták, gyógy- és fűszernövények

• Tartósítószer mentes, csak hőkezelt: Sárgarépa nektár, Cékla nektár, Batáta szendvicskrém (több ízben).

• Hidegen tartósított, nem hőkezelt: édes és erős paprikakrémek 220 ml-es és 370 ml-es kiszerelésben.

Gyümölcs

• Homoktövis frissen, fagyasztva, nektár, tea.

Húskészítmények

• Mangalica szalonna, zsír, töpörtyű, kolbász /2004-ben a Slow Food Biodiverzitás Alapítvány Világkiállításán a Salone del Gusto-n, mint Presidium vett részt, nagy sikerrel/.

• Racka juh frissen v. kolbász.

• Baromfi frissen.

Tanyamúzeum

A felső-kiskunsági tanyavilág tipikus paraszti épülete az a 3 osztatú, gangos, nádtetős ház, melyben őseink használati tárgyai vannak és működnek ma is. A szobában a kívülfűtős búboskemence adott és ad meleget, melyet a konyha felől raktak meg. Akárcsak nagyanyáink, napjainkban is kalácsot, kenyeret, húst sütünk benne. A konyhában lévő csikótűzhelyen pedig ma is megfő az étel. A kamrában a használati tárgyak fölött lógnak a mangalicából készült füstölt finomságok. A ház előtti tornácon találhatók a veterán motorok, amelyeket nagyszüleink használtak. A tágas udvaron padok, asztalok vannak, ahol kellemes nézelődni, s jó levegőt szívni, beszélgetni múltról, jelenről. Az udvari gépszínben, a gazdaságban használt eszközök láthatók, lovas ekétől a boronáig, illetve egyéb használati tárgyak.

Látnivalók a környéken

Tanyánktól 500 m-re a Kunpusztai Református Templom áll, mely 1902-ben épült. Elsőként Móczár Györgyöt, Nagyapám testvérét keresztelték itt. A templomban havonta egyszer van református Istentisztelet. Maga a Puszta 1938-ig Kunszentmiklóshoz tartozott, majd később Kerekegyházához. A kunszentmiklósi gazdák gazdálkodtak itt, majd le is telepedtek. Még ma is lakják kun származású emberek, akárcsak Baski, Dömök. Kunpusztának saját temetője van, ahova a mai napig egyaránt temetkeznek reformátusok és katolikusok.

Az Ökotúra útvonal bejárásával eljuthatnak vendégeink ezekre a különleges helyekre is. Hasonlóképpen érdekes az 1,5 km-re fekvő Halászház, melyet egy halász család lakott a tó közepén a mai Kiskunsági Nemzeti Park területén. A szikes tavak kiszáradt medrén lovaskocsival, kerékpárral, gyalog csodálatos flóra és fauna tárul elénk. A túraútvonal bejárását előzetes egyeztetés alapján a Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület vezeti. Lehetőség van az egyesület tagjait meglátogatni, gazdaságukat megismerni, más-más termékeket kóstolni. A Pusztában több kitűnő szálláshely is várja a vendégeket. Aki városba kívánkozik, Kerekegyházán gyönyörű református, katolikus templomokat csodálhat meg, illetve szobrok, parkok teszik színessé a kisvárost. Kecskemét közelsége is sok turistát vonz. Az alföldi város látnivalói - a Cifra palota, a Kodály Intézet, Népi Iparművészeti Múzeum, a Szórakaténusz Játszóház - egyedülállóak. A gyógyfürdő és a csúszdapark pedig a vizet kedvelőknek biztosít kellemes időtöltést.

Falusi és agroturizmus

Szállás szénapadláson az istálló felett. Részvétel az ökogazdaság munkálataiban, hagyományos szerszámok, játékok készítése, hagyományos ételkészítés és fogyasztás. Népi építészet tanulmányozása, vályogtégla készítés.